zondag 6 september 2015

Plant van de maand augustus: Betonie

Wat is dat? Begin september nog met de Plant-van-augustus afkomen? Ik weet het, dit is duidelijk een vijgen-na-pasen situatie maar ik nam een beetje een lange pauze op deze blog.
Sinds we op vakantie gingen ben ik niet echt weer in gang geraakt om over de tuin te bloggen, maar neemt niet weg dat ik wel nog over de vakantie aan het bloggen ben. Dat gaat traag want in tegenstelling tot de vakantie in Ierland vorig jaar, staan er deze vakantie in de Alpen veel vlinders en bloemen op de foto's. En daar is nog redelijk wat werk aan om ze op naam te brengen.

Maar ik dwaal af niet? Terug naar augustus en de de wilde plant die ik koos als plant-van-de-maand.


Ik koos voor Betonie, een wild soortje uit de familie van de lipbloemigen (denk aan munt, tijm, salie, kattenkruid en consoorten, dan weet je onmiddellijk over welke plantenfamilie ik het heb). Ruige betonie (Stachys monieri) in de bergen

Telkens ik naar de bergen ga, of al eens op een kalkgrasland terechtkom, kom ik dit plantje tegen.

In Zwitserland en in de Pyreneeën was het dan wel de Ruige betonie, terwijl ik nu even de aandacht wil vestigen op een soort die je ook in België in het wild kan aantreffen: de Betonie (Stachys officinalis). Als ik deze plant in het wild aantref, dan is het steeds op schrale (voedselarme) bodems. Meestal op droge kalkhellingen waar de planten bovendien staan te bakken in de zon.

Je kan je indenken dat het soortje op zo'n plekken iets klein en schriel is. Maar ik vond het toch zo mooi dat het ooit in een wilde planten tuincentrum aankocht. En dan was ik uitermate verbaasd, maar tevens heel blij als ik zag dat deze soort op rijke bodems uitgroeit tot een forse plant met hoge bloeistelen boven een forse pol bladeren. Een echte aanrader, die in mijn ogen een waardig en inheems alternatief is voor bvb. Agastache.
Betonie is daarenboven ook nog eens, zoals vele lipbloemingen, een goede bijenplant. Steeds hangen er bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders rond. Heerlijk om te zien.


En in de tuin combineert ie goed met blauw, wit en paarse bloemen.  Op bovenstaande foto's in combinatie met Kogellook, (Allium sphaerocephalon), Moederkruid (Tanacetum parthenium), Stijf ijzerhard (Verbena bonariensis) en Ruig klokje (Campanula trachelium).


10 opmerkingen:

 1. De plant kan in goede omstandigheden écht uitpakken. Ik vind het een hele mooie plant en betreur, dat hij zich bij mij niet vermeerdert en tot een enkel exemplaar beperkt blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik was ook verbaasd over de groeikracht ... en uitzaaien doet ie hier ook vlot - zelfs in 't gazon (of vooral in 't gazon eigenlijk).

   Verwijderen
 2. Amaar ja zeg! Mooimooi! Ik vermoed dat jouw tuin qua bodem nogal gelijk loopt met de mijne, dus deze komt zeker ook op mijn lijstje voor bij het volgend bezoek aan 'een wilde planten tuincentrum' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stachys officinalis is me genoegzaam bekend, maar het is werkelijk de eerste keer dat ik van 'Betonie' hoor.
  Met recht en reden de plant van de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Menck! long time - no read (no write) ;-)
   Betonie is inderdaad de officiële Nederlandse naam voor deze plant.

   Verwijderen
 4. Ik plantte dit jaar Stachys monieri aan, de ruige betonie, maar dan de variëteit 'Hummelo'. Prachtig plantje, ik wist niet toen ik die kocht dat er een inhems alternatief voor was...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over die 'Hummelo' bestaat blijkbaar wat verwarring, want ik vind op t'internet deze naam zowel onder S. monieri als onder S. officinalis.

   Verwijderen
 5. nice, wat zeg ik very nice, ik moet precies ook nog eens naar dat plantencentrum of doe je mee met de zadenruil, hint hint

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah - is er weer een zadenruil? Hoe doen we mee? Ik heb dit weekend wat zaden verzameld dus ik doe mee!

   Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.