Ik ben er deze maand wat laat mee – druk gehad – maar hier is het micro-zicht van juni. Elke maand kijken we in detail naar een onderdeel van de tuin, naar voorbeeld van een ideetje van Zem.
Ik volg elke maand de evolutie van het groendak op de voet (Een overzichtsfoto vind je HIER).
Wat groeit er ondanks de barre omstandigheden die er zich voordoen - het is elk jaar weer spannend. En het leek er op dat er niet veel ging bloeien want het ganse zaakje op het groendak is al enkele keren ei na verdroogd.
Het bieslook heeft er weinig last van. Staand op de ladder lijkt het wel alsof ik over een dijkje ergens in Nederland kijk. Je ziet naast het dak ook wat stengels van het Duizendblad - door de afwisselende droogte nog niet in bloei – maar dat kan niet lang meer duren.
Bieslook is niet de enige bolplant die wel aard op het groendakje. De tulpjes slagen er vlot in om zaden te maken en bij de Kraailookjes scheuren de eerste bloemhoofdjes al open, vol van broedbolletjes.
Ook de Tripmadam begint al bloemstengels te maken. Muurpeper vormt op de rand al een geel tapijtje en de ooievaarsbek is al ver is uitgebloeid. Ik denk dat het een Zachte ooievaarsbek is.
Op diezelfde zuidkant handhaven sinds vorig jaar zich enkele Hazestaartjes en ik ontdekte een Hazepootje op de noordzijde. Het eerste is een grasje en het andere is een vlinderbloemige - een klaversoortje zeg maar. Het is nog niet goed te zien maar het Hazepootje laat al in de topjes het begin zien van de wollige bloemhoofdjes, waaraan het zijn naam dankt.
En tot mijn verbazing stond er tussen de witte klaver opeens een Margriet op het groendak. Misschien vinden jullie dat niet speciaal, maar ik hoop dat dat het begin is van de terugkeer van de Margriet in de biodiverse tuin.
Maar nu viel mijn oog toch wel op enkele speciallekes! Ontwaarde ik opeens de gele bloem van een Ratelaar - zou dit een Kleine ratelaar kunnen zijn? En verder zag ik opeens enkele planten Tijm. Niet zomaar de huis-tuin en keukentijm maar één of andere wilde tijmsoort! Ik hoop 'em op naam te kunnen brengen als ie bloeit.
Mooie foto's van een uitzonderlijke biotoop, en heel wat diversiteit. Respect
BeantwoordenVerwijderenZeer boeiend wat zich daar op het dakje allemaal afspeelt: wat een veelheid van planten in toch barre omstandigheden. En die ratelaar spant wel de kroon!
BeantwoordenVerwijderenIk heb ondertussen één en ander op naam gebracht en helaas - het is geen Kleine ratelaar, maar een eerder klein uitgevallen Grote ratelaar. De wilde tijmsoort is Grote tijm en het Vergeet-me-nietje het Ruw vergeet-me-nietje.
BeantwoordenVerwijderen