zondag 9 februari 2014

micro-zicht 1

Als aanvulling op de maandelijkse op-het-eerste-gezicht foto's van het groendak, zoom ik af en toe in op een deel van het groendak.  Dat zal niet telkens hetzelfde plekje zijn, want misschien gebeurt er elders wel iets interessanter dan hier, op dat eerste micro-zichtplekje.

Deze keer kijken we op een stukje van het zuid-westelijke dak.  Het verbaast me hoe veel Duizendblad er hier staat.  Twee jaar geleden kocht ik nog eens een kalkgrasland-zaadmengsel en blijkbaar sloeg het Duizendblad wel aan.  Ik ben er wel blij mee, want in de rest van de tuin vind ik er geen meer.  De slakken hebben ze alle opgegeten - tot de laatste spriet.  Maar hier op het dak zijn de condities voor naaktslakken minder goed dan voor het Duizendblad.  

Links-beneden in beeld zien we een vetplantje met een gekke naam: Tripmadam.  Het is de waardplant van de Apollovlinder, maar het is niet omdat ik met dit groendakje een kalkgraslandje uit de bergen naboots, dat ik er ook al die zeldzame insecten ga bij krijgen.  Maar stel je voor ...

Net erboven een plantje dat veel tuinliefhebbers goed kennen en appreciëren door de prachtige herfstbloemen.  Het is net als de Tripmadam ook een Sedum, maar is groter en steviger van stengel: de Hemelsleutel.  Een tweede exemplaar staat wat hoger, maar daar wordt de foto wat flou.

Verder is er nog niet veel boeiends te zien.  Er is wat gras - pollen gestreepte witbol met wat straatgras ertussen - en enkele rozetten paardebloem.  

Maar als je goed kijkt zie je tussen de Hemelsleutel en de Paardebloem een scheut van een Tulpje. Ik plantte hier namelijk een stuk of twintig bolletjes Tulipa tarda.  En hier komt zowaar al de eerste piepen!


1 opmerking:

  1. Nu weet ik meteen hoe tripmadam eruit ziet! Het duizendblad valt inderdaad erg op, het houdt dus van kalk. dat verklaart dat het bij mij op de zure grond nooit wilde aanslaan.
    Ben benieuwd hoe het dakje zich -hier in detail dus - gaat ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.