zondag 13 oktober 2013

Beervelde - herfsteditie

Goed dat we vandaag niet zijn geweest, naar de tuindagen van Beervelde, want gieten dat het doet!  En waaien!   Vandaag zit ik lekker bij de open haard, en probeer ik via het internet te weten te komen, welke variëteit van¨Persicaria affinis we nu eigenlijk aangeschaft hebben.  Sakkerdesakker, dat we dat nu niet opgeschreven hebben hé!  Onbegrijpelijk.  Vooral omdat we er twintig exemplaren van vroegen.  De plantenverkoper moest nog een extra kistje tevoorschijn toveren, en tenslotte kon ie er maar negentien leveren.  Maar dat zal genoeg zijn.  Ze zullen aan de voet van de heg langs de oprit mogen pronken.


Persicaria affinis - maar welke variëteit?

Ik denk dat we te veel gefocust waren op die andere donkerrode Persicaria - een naar het schijnt 'nieuwe' variëteit van amplexicaulis, 'Blackfield' geheten.  Daar hebben we er drie van mee.



Persicaria amplexicaulis 'Blackfield'

Dat is nu echt waar we al jaren op zoek naar waren!  En is het nu niet daarvoor dat je naar een tuinbeurs gaat?  Om die planten in bloei te zien en te kunnen vergelijken?  En dan zeker te zijn dat je echt die meehebt met de juiste kleur (wat niet steeds het geval is als je iets via een tuinwinkel besteld :-/ )

En natuurlijk gingen we ook omdat we ons al eens willen laten verrassen.  Door bvb deze plant: een Cimicifuga heracleifolia.  Die viel ons onmiddellijk op door de ranke en heel hoge bloemen, die zelfs met deze lage najaar temperatuur er nog in slaagde insecten aan te trekken!  Het schijnt een trage groeier te zijn, maar eens ie die bloeistengels van wel twee meter gaat maken, zal dat nogal een show worden, in het najaar!

Verder kochten we nog enkele Gaura's, en twee leuke Salvia's: de zachtgekleurde 'Mauve' en de tweekleurige 'Dysons joy'. We gaan die deze winter nog binnenhouden, en dan hopen dat ze de volgende jaren niet kapotvriezen, wanneer we ze uitplanten.  Maar het biodivers vrouwke heeft er al een goed plekje voor in gedachten, tegen een warm muurtje op het zuiden gericht. 

Bij de bloembollenverkopers werd gespeurd naar Tulipa turkestanica en Tulipa tarda voor op het groendak van het tuinhuis, Boerenkrokus en Saffraankrokus voor verwildering in het hooilandje, Dichtersnarcis en Kievitseitjes voor in het vochtige hooilandje beneden in de tuin.

En natuurlijk konden we de stand van Aldo met zijn orchideeën niet voorbij, zonder dat daar weer een nieuwe aankoop van kwam!  Deze keer een Cymbidium formosanum.  Ik hoop er binnenkort foto's van te kunnen tonen, want er zitten al enkele bloeistengels in. 

Maar onze grootste aankoop was er één van deze tuinmeubelfabrikant.  We gingen helemaal overstag voor een allerschattigste tweezit.  We spraken af dat dat meubel pas in maart moet geleverd worden, wat geen probleem is want we zagen ons deze winter toch niet meer in de tuin zitten.  We hebben wel een uurtje staan dubben - maar nu weet ik tenminste al met zekerheid waar onze eindejaarspremie naar toe gaat - een hele opluchting is dat ;-)

11 opmerkingen:

  1. Persicaria en Cimicifuga (nu ook Acteae geloof ik) zijn 2 planten die buitengewoon prachtig zijn. Je gaat er ongetwijfeld veel plezier aan beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cimifuga heet nu inderdaad Actaea. Maar de verkoper vond die naamswijzigingen vervelend gezien potentiële kopers vertrouwd zijn met Cimifuga, en niet met Actaea ...

      Verwijderen
  2. Salvia's in volle grond worden 's winters dik toegedekt te onzent, standplaats op het zuiden of niet. En zelfs dan durft er nog al eens eentje kapot te vriezen.
    De mooiste salvia's houd ik echter in pot. Die gaan van bij de eerste nachtvorst de serre in. Zekerheid voor alles. ;-)
    O ja, als je van tweekleurig houdt: Salvia microphylla 'Hot Lips' al eens geprobeerd? Doet het zowel in volle grond ('s winters afdekken) als in pot (binnen plaatsen 's winters) prima en groeit uit tot een heel dikke bos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hot lips ken ik - de Schoon moeder heeft er één in haar tuin. Maar we kozen toch voor de iets meer ingetogen 'Dysons Joy'. We hebben hier al jaren een rode Salvia in pot, maar die doet het daar niet zo goed - blijft een miezerig struikje in vergelijking met de prachtig brede exemplaren die we ooit in een Bretoense tuin zagen. Hoe krijg jij ze in pot tot een dikke bos uitgegroeid?

      Verwijderen
  3. Amai, goed in de geldbeugel getast, mooie keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat je achteraf niet meer precies weet hoe een aangeschafte plant heet: ik herken dat. En nog later achteraf, dan weet ik het al helemaal niet meer...
    Maar die Persicaria's: dat zijn zulke dankbare planten, in deze tijd - tot de nachtvorst - nog steeds een feest. Het zijn prachtige exemplaren.
    En de Gaura's: naar mijn ervaring zijn ze o, zo mooi maar totaal niet winterhard. Ook misschien binnen overwinteren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee. Ik plant ze in een grotere pot en pas in het voorjaar in de tuin. De Persicaria's gaan dit weekend al op hun plekje - die kunnen tegen een stootje.

      Verwijderen
  5. Ik eis altijd een etiket van de plant wanneer ik iets koop.
    Indien je de verkoper die je deze planten verkocht een mailtje stuurt gaat hij zich zeer herinneren welke plant het was.
    Gaura heb ik me ook aangeschaft, en met wat gevoel van overmoed uitgeplant in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu probeer ik via de Beervelde tuindagen organisatie aan een localisatieplan van de standhouders aan te raken, want ik weet wel waar de verkoper stond, maar niet hoe ie heet ...

      Verwijderen
    2. Waar stond hij, dan kan ik je misschien helpen...

      Verwijderen
    3. Het vrouwke weet nog dat we net van het koetshuis kwamen en dat ie dan op een hoek of net om de hoek stond opgesteld. En ik herinner me dat het van bij hem recht oversteken over het grasveld was om bij de plantenverzamelplek te komen aan de voet van de villa. Ik vrees dat ik het plannetje moet zien om het terug te vinden ...

      Verwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.