maandag 5 augustus 2013

Ze zijn geteld, de vlinders!

We werden er al door AnneTanne op gewezen dat er veel vlindertjes in de tuin rondfladderden, waardoor we er op subtiele wijze aan herinnerd werden dat het dit weekend weer tijd was voor de jaarlijkse nationale tuinvlindertelling. Nu waren we zaterdag bij familie – het petekindje verjaarde – en je kan toch bezwaarlijk vlinders uit een andere tuin meetellen niet? Dus telden we al vanaf vrijdag. Maar eigenlijk was dat toch maar om warm te lopen, want de toppers passeerden allemaal op zondag. Hadden die beestjes dan afgesproken of zo?

Wat passeerde de revue in de biodiverse tuin? Natuurlijk waren er de klassiekers als dagpauwoog en kleine vos en atalanta, alhoewel ik vind dat er toch wat weinig van waren. En dit jaar zag ik voor het eerst een Distelvlinder in de tuin! Ik was al jaren verrast dat ik die nooit zag, terwijl dat één van de meest algemene is bij de tuinvlindertelling! Eindelijk vond er één de weg naar mijn tuin!

 
 
Distelvlinder

 
Landkaartje

Kleine vos

 
Ik was erg blij dat het dit jaar wemelde van de gamma-uiltjes, en al zijn het geen dagvlinders, ze worden met plezier meegeteld. Want de vorige jaren leken ze wel verdwenen! Moeilijk is dat wel - dat tellen - want die wemelen de ganse tijd door elkaar, haast zo veel als de oranje zandoogjes. En die waren op hun beurt met zo veel dat het moeilijk was om daar dat ene bruine zandoogje tussen te ontwaren.  En op een gegeven ogenblik raasde er een dolle vlinder door de tuin.  Bleek een nachtvlinder te zijn - een Rood weeskind. De vlucht wordt in het boekje als "erratisch" omschreven.  Mij leek het alsof ie blind rondvloog, "doet dat licht uit!" schreeuwend.  


Gamma-uiltje
 
Oranje zandoogje

 
Rood weeskind
 
 
Gelukkig waren er nog enkele verlopen bonte zandoogjes over van de lente, zorgden de drie witjessoorten voor wat rustiger wit tussen al dat bont gewemel, en waren de blauwtjes ook weer van de partij!
 

Bont zandoogje

 
Klein geaderd witje
 
Klein koolwitje
 
Icarusblauwtje (vrouwtje)
 
Boomblauwtje
 
Een heel kleurrijke bedoening! Opvallendste verschijning was de Koninginnepage. Ik hoop dat die eindelijk weer eens wat eitjes komt afzetten. Maar ja, die slakken eten de venkel elke lente naar de verdoemenis, dus ik begrijp dat beest wel …

Koninginnepage


Natuurlijk was het weer eens het biodivers vrouwke dat de speciallekes in het oog kreeg. Tijdens het afspeuren van de borders op zoek naar die kleine muntvlindertjes vond ze toch wel weer een appelglasvlindertje! Mocht je het niet weten, je zou denken dat het een wespje is of zo – een heel aparte vormgeving heeft die, net als alle glasvlinders.


Muntvlindertje


Appelglasvlinder


Waar ik deze telling super blij mee was was de passage van twee oranje luzernevlinders en één kleine vuurvlinder! Die laatste zag er uit alsof zijn beste tijd er op zat, maar toch ben ik in de wolken!Oranje luzernevlinder


Vuurvlindertje

Zeg, heb je er op gelet?  Bijna alle vlinders werden gefotografeerd met de vleuggels dicht!  Het was zo warm dat ze bijna allemaal hun zonnepaneeltjes toe vouwden.  Kon ik goed begrijpen, want ik stond te bakken in de zon toen de foto's genomen werden.

Heel tevreden ben ik zo, met deze telling!  En deze aantallen gaf ik door aan natuurpunt:

 • Dagpauwoog 3
 • Atalanta 1
 • Kleine vos 1
 • Oranje zandoogje 27
 • Bruin zandoogje 1
 • Bont zandoogje 2
 • Koninginnepage 1
 • Klein koolwitje 6
 • Groot koolwitje 2
 • Klein geaderd witje 2
 • Boomblauwtje 1
 • Icarusblauwtje 3
 • Distelvlinder 1
 • Landkaartje 2
 • Gehakkelde aurelia 1
 • Muntvlinder 12
 • Gamma uiltje 36
 • Rood weeskind 1
 • Appelglasvlinder 1
 • Oranje luzernevlinder 2
 • Kleine vuurvlinder 1

10 opmerkingen:

 1. Mooi resultaat. Hier de vlinders vandaag veel talrijker dan dit week-end.
  Zandoogjes zie ik hier amper (vandaag wel ééntje gezien).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oranje zandoogjes staan in onze gemeente op nummer twee. Spijtig dat jij ze niet hebt - het zijn leuke vlindertjes.

   Verwijderen
 2. Bijzonder veel gamma-uiltjes bij jullie. Dat was hier duidelijk minder het geval. En een koninginnepage mocht ik nooit eerder ontmoeten in onze tuin. * jaloers *
  Geslaagde foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Gamma-uiltjes bleken in de totaaltelling voor Vlaanderen ook op de eerste plaats te komen. Blijkbaar was het een goed jaar voor hun.

   Verwijderen
 3. Miljaar, bijna 2 keer zoveel verschillende soorten (of moet ik zeggen 'diverse' ;-)) dan bij ons. Hoe heb je dat weeskind kunnen herkennen? Er vliegt hier de laatste avonden een vlinder toertjes rond het huis, zonder zich ergens neer te vlijen. Ik zie er net genoeg van om te weten dat het een vlinder is die ik nog niet ken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weeskind ging gelukkig toch eens zitten waar we het zagen - en ik heb het herkend op foto, met het boek er bij :-)
   Ik zal de foto ook in dit blog publiceren.

   Verwijderen
 4. Een prachtige score en veel afwisseling in soorten.
  Het appelglasvlindertje is nieuw voor mij. Ik zou hem niet eens als vlinder hebben herkend. Ik heb hem hier wel eens gezien.
  En die gamma uiltjes zijn ook hier in Zuid-oost Friesland zéér talrijk.
  Overigens vind ik het heel leerzaam om een aantal vlinders met de vleugels dicht zo duidelijk op de foto te zijn bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige, gevarieerde vlinderzameling! Biodivers tuinieren wordt duidelijk beloond! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar zitten een paar hele mooie bij die ik hier nog niet gespot heb; distelvlinder, muntvlinder, rood weeskind, appelglasvlinder, Oranje luzernevlinder en kleine vuurvlinder. je mag terecht blij zijn met zo'n telling!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waar is "Het doornspinnertje" (Scythropia crataegella) is een nachtvlinder uit de familie Yponomeutidae, de spinselmotten. De spanwijdte van de vlinder bedraagt 11 tot 15 millimeter. Het vlindertje komt verspreid over Europa voor. De soort overwintert als rups.

  BeantwoordenVerwijderen

Iedereen is welkom om hier een berichtje achter te laten - maar liefst niet anoniem. Beledigende reacties en publiciteit worden verwijderd.