zaterdag 27 juli 2013

Plotse storm trekt spoor van vernieling.




Deze ochtend trok een regenfront onverwacht over ons landje.  De hevige rukwinden waarmee dit gepaard ging liet een spoor van vernieling achter.  Zo ook in deze vergeten uithoek van Vlaams-Brabant waar in één klap een natuurhistorisch monument tegen de vlakte ging.   

De dorpsbewoners zijn ronduit geschokt.  "Nauwelijks is het dorp bekend om dit natuurkundige fenomeen en nu gebeurt zoiets!".  "Ik ben gisteren nog gaan kijken en toen stond hij nog fier rechtop - ik kan het niet geloven - wat een ramp!".  "Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen! Ik voelde de smak tot in mijn woning!".  Iedereen reageerde op zijn of haar manier maar de verslagenheid is groot.  Deze kleine gemeenschap had nu eindelijk iets om trots op te zijn.  Het plaatselijke hotelletje zat al volgeboekt met Japanners en de lokale bakkerij had extra hoeveelheden mattetaarten gebakken, met het oog op een toestroom van hongerige nieuwsgierige botanici van over de ganse wereld. "Aan wie gaan we die nu nog kwijtraken? Normaal verkoop ik er maar zoveel in één maand!", jammerde de bakker.




Er wordt nu natuurlijk volop gemord en de beheerder van het natuurwonder wordt scheef bekeken.  "Kon hij nu geen steunpalen voorzien?".  "De Boosere kondigde toch al dagen onweders aan?".  "Dat zit maar te bloggen maar in de tuin werken - ho maar!".  De milieuraad ging alvast op de volgende zitting enkele kritische vrgen stellen aan de schepen van milieu.  "Hoe is het mogelijk dat de gemeente dit niet heeft voorkomen?!", was de teneur.




"De in allerijl opgeroepen speciale brigade van de civiele bescherming heeft kordaat opgetreden", verkondigde de burgemeester met veel applomb.  "Dit bewijst dat ons gemeentelijk noodplan werkt! En de samenwerking met de lokale brandweer verliep vlekkeloos".  Ook de vermaarde bioloog Dr. Praalhans moest toegeven dat de aangebrachte spalken en nood-stormankers herstel mogelijk maken en verder onheil zullen voorkomen.  "De plant maakt veel kans te herstellen, tot bloei te komen en massa's zaden te produceren. Want daar draait het natuurlijk in de natuur om - om veel nakomelingen".

Tenslotte sprak ook onze kersverse vorst, die na de noodtijding zijn vakantie op Ile d'Yeu onderbrak en in allerijl teruggevlogen werd, enkele troostende en verzoenende woorden.  "Mijn beste biodiverse jardinier, uw Kardebomme zal weer groeien.  En U mag volgend jaar voor niks in mijn serres te Laken". 

woensdag 24 juli 2013

Kaardeboom

Kom ik terug uit verlof - met het gezin naar de Pyreneeën geweest - en bots ik tijdens de inspectieronde doorheen de tuin tegen dit: de Kaardeboom!!

Ik kan de plant geen andere naam geven, want heb je dat ooit al elders gezien?  Een plant die er uitziet als een Kaardebol, maar dan zomaar eventjes met een hoogte van drie meter en vijf en zeventig centimeters??!

Nou, ik niet - en plots stond dat monster voor mijn neus!  Zomaar achteraan in de tuin!



Hier zie je 'em.  En om te bewijzen dat het geen door het kikkerperspectief gecreeërde gimmick is, een tweede bewijsfoto met het biodivers vrouwke ernaast (zijnde 1m60) - kan je zelf de lengte van de plant inschatten.



Ik denk dat de distelvinkjes er deze winter een mooie kluif zullen aan hebben, want er staan niet minder dan zeventig "kaarden", zo van die bloemhoofdjes, op.  Nu hoop ik dat ie de winter haalt, want door de sterke wind van gisterennacht staat ie al een beetje scheef.  Zou ik er een steunpaal naastzetten?  Net als bij een fruitboom?